Eerste weken Moshi en KCMC - Reisverslag uit Moshi, Tanzania van Rianne Dommerholt - WaarBenJij.nu Eerste weken Moshi en KCMC - Reisverslag uit Moshi, Tanzania van Rianne Dommerholt - WaarBenJij.nu

Eerste weken Moshi en KCMC

Door: Rianne

Blijf op de hoogte en volg Rianne

11 Juni 2008 | Tanzania, Moshi

Jaja ben nu exact 2 weken in Moshi. En 1,5 week dokter op de interne van het KCMC. Nou ja dokter?!? Het is een zeer groot opleidingsziekenhuis voor Tanziaanse begrippen en zodoende lopen er zeer veel mensen in witte jassen rond die van alles op een afdeling doen en nu lopen er nog 2 blanke met witte jas er tussen. We zijn in de rang iets meer dan de Tanziaanse co's, we liggen meer op het niveau van arts-assistenten.
We hadden onze vuurdoop op 30 mei. We moesten eerst vroeg uit ons bedje maar we worden elke ochtend toch door onze haan gewekt dus wij waren netjes optijd bij de overdracht van half 8. Daar worden alle serieuze patienten en de overledene besproken. Na 1,5 week weet ik wel dat je in Tanzania zeer makkelijk is om dood te gaan, heb je namelijk niks voor nodig!!!
Tijdens de overdracht ons voorgesteld en toen vloog iedereen weg! Dus wij maar snel achter wat witte jassen aan: dokters, arts-assistenten, AMO's, studenten??? Wie is wie? En toen belanden we op een clinische conferentie (wat wordt gehouden in een collegezaal a la de lammerszaal) over malaria en daarna dezelfde mensen volgen voor het volgende: rontgenbespreking. Waar we voor het eerst die ochtend wat begrijpbaar en duidelijk Engels hoorde en dat was nog met een zeer dik Duits accent. De prof radiologie is een bejaarde duitser maar die was toch beter verstaanbaar als de Tanzianen. Zij spreken echt Afrikaans Engels en binnensmonds, dus een gehoorapparaat met vertaling is handig! Maar na 2 weken raak je er gewend aan en heb ik alleen soms het gehoorapparaat nodig in situaties waar men iemand aanspreekt die hoger in rang is want dan gaan ze zo zachtjes praten iets met respect?
Maar laten we terug gaan na de 1ste dag: waar het eerste gedeelte dus erg westers aandeed, maar daarna kwam een soort van cultuurshock: de afdeling!
De geur mee te beginnen: soort van "snijzaalprakticumlucht"! En dan de mensen. Je hebt dus duizende mensen in witte jassen lopen maar er liggen er nog veel meer patienten dan er artsen rondlopen!!! En op allerlei soorten afgedankte bedden en als de bedden vol zijn komen er gewoon wat stretchers op de kamers erbij en als daar geen plek meer is kun je ook gewoon wat op de gang leggen. En rond het middaguur komen er nog eens meer mensen omdat de patienten niet zoals in Nederland een maaltijd van het ziekenhuis krijgen (nou ja gekocht) maar de familie komt en masse om hun zieke familieleden te voederen. Dus wij hebben de eerste dag maar wat verdwaasd rondgelopen en hadden het weekend om bij te komen om maandag echt te beginnen....
De maandag maar achter de studenten aangegaan en na vraag gedaan wat ons programma voor de aankomende weken is en uiteindelijk kregen we een mooi papiertje met het rooster van de interne. En het ligt aan jezelf of je rondes gaat lopen of je gaat je kennis bijspijkeren tijdens de dagelijkse colleges. Wij hebben besloten dat we van alles wat doen! Je wordt er nooit dommer van om wat extra onderwijs te volgen...
De afgelopen week dus veel geleerd over malaria, TBC en HIV!!! Want dit zijn de ziektes die iedereen haast heeft bij aankomst of toegedacht. Want koorts in de tropen is malaria, hoesten met koorts is TBC of een longontsteking dus iedereen krijgt antimalaria, antibiotica en anti-tb toegediend en er wordt vaak nog gecheckt of ze seropositief zijn en zo ja dan worden ze vaak ook geholpen met antivirale medicijnen voor HIV want ze komen erg laat bij de dokter en is hun CD4 (status hoe erg de HIV is voor degenen met geen medische achtergrond) vaak erg laag en de reden voor start medicatie. Gelukkig zijn de medicijnen voor HIV gratis voor de patienten.

Naast het ziekenhuisleven is er in Moshi veel te beleven en vooral om er te komen. Je kan met de taxi maar nog leuker is met de DallaDalla. Een minibusje met 20 zitplekken en minstens 6 staanplaatsen. De term vol is vol kennen ze hier niet! Moshi is een zeer leuke stad om te bivakeren: leuke eettentjes, leuke bars (waar je gewoon het Nederlands elftal kan volgen met een drankje!!!), goede supermarkten met van alles zelfs goede kaas en een warme bakker met bruinbrood!
En wat betreft de huisvesting is het ook super OK! 2 gewone toiletten, warm stromend douchewater met bad en gezuiverd drinkwater. Het lijkt of je gewoon thuis bent ipv Afrika maar dan beginnen de lampen toch iets te knipperen en dan weet je dat de netspanning weer wat omlaag gaat en hopen dat het er niet helemaal eraf springt wat maar 2 keer 5 min is gebeurd dus nog te overzien...

Afgelopen weekend weggeweest en aankomend weekend ook plannen om de omgeving verder te bekijken. Volgend berichtje gaat daar dan over... En dan ook wat foto's van huisje en het ziekenhuis!

Kus Rianne

• 11 Juni 2008 - 12:07

Jannie:

Hoi Rianne,
    Tja, dat heet dus culture chock. Fijn om een bericht van je te krijgen, fleurt me weer helemaal op met al dat gedoe rond mijn vaders huis. Alles wordt door jouw bericht weer even relatief. Gek he, vier ziekten, familie die eten komt brengen en patienten op de gang. Nou dan is de gezondheidszorg in het nederlandse nog niet zo slecht. Ik ben benieuwd naar je foto's,
    groet uit nederland

• 12 Juni 2008 - 07:09

Gerjan:

Eej zus!!!!
    Erg wennen dus daarin het ziekenhuis, als ik lees over de lucht die je beschrijft ben ik blij dat ik al gegeten heb.(2 keer geweest op die snijzaal nooit weer!!)
    Pa en Ma komen vandaag waarschijnlijk thuis dus je zult nog wel de nodige telefoontjes en berichten ontvangen.
    succes en veel plezier nog kuss!!!!
    ik spreek je.

• 12 Juni 2008 - 13:50

Loes:

Heej Rianne!
    Cultuur shock? Kom maar snel langs in Sengerema!;) Als je in het ziekenhuis naar de wc moet, dan is daar geen wc papier, dus toch maar liever 5 minuten lopen en boven gat in ons co-huisje. Haha.
    We moeten maar eens plannen gaan maken voor date he!?
    Alvast een fijn weekend!
    xx

• 12 Juni 2008 - 14:18

Mams:

Net terug uit Frankrijk gauw op je site kijken. Fijn om te zien en te lezen dat het goed gaat met jou. Liefs paps en mams

• 13 Juni 2008 - 07:07

Mo:

haha, jouw huisvesting staat mij toch beter aan dan die van Loes en Jolein! Ik ben blij voor je dat je het voetbal kunt volgen daar, is ook zeker de moeite waard natuurlijk!
    Maar lekkere formaline geur dus in het ziekenhuis :S....zal vast wel wennen toch?
    Sterkte ;)!

Kus

• 13 Juni 2008 - 12:42

Nicole Vd Geer:

Hey Rianne,
    Ben weer helemaal op de hoogte van je belevenissen, mooie foto's. Fijn dat je goeie huisvesting hebt en lekker kan eten daar. Geniet ervan, en je weet het, voor die geuren word je vanzelf een keer immuun.

Kus Nicole

• 15 Juni 2008 - 16:21

De Rodenburgjes:

We horen het al: je medische kennis wordt behoorlijk bijgespijkerd. Heb je er ook "gewone"patienten??? 'n Gebroken been of zo??? Of gaan ze daar niet voor naar de dokter.
    Heel veel groetjes de Rodenburgjes.

• 15 Juni 2008 - 18:42

Ria:

Ha die Rianne wat een belevenissen en ervaringen hrb je daar weer.
    Wij komen net van oma en opa af en ze hadden jou kaart 5 dagen nadat jij hem verstuurd had in huis ze proberen jou geregeld te bellen maar het lukt hun niet zo.
    Ik doe jou de groeten en een kus van hun.
    Verder ook de groeten van ons en tot lees maar weer.

• 16 Juni 2008 - 16:25

Rens:

hey rian,
    een en al herkenning! mijn gedachten zijn vaak afgedwaald naar tanzania de laatste tijd! het is echt heel fijn deze verhalen te lezen, dan lijkt het net alsof wij het hier ook een klein beetje meemaken ;-) Veel plezier nog! ik hou je op de hoogte van het gouda-avontuur (het laminaat is gekocht...)!